امروزه توجه به اثرات سلامتی بخش شکلات از بحث های مورد توجه می باشد. بر شمردن شکلات به عنوان یک غذای سالم مانند رویایی است که به واقعیت می پیوندد. اگرچه شکلات هنوز به طور قطع در چنین موقعیتی قرار ندارد، اما شواهد موجود بر اساس مطالعات مختلف پیشنهاد می کنند، شکلات می تواند انتخاب سالمی به ویژه برای قلب باشد. به نظر می رسد شکلات و ترکیب اصلی آن کاکائو، می تواند عوامل خطر بیماری های قلبی را کاهش دهد. "فلاوانول های" موجود در دانه های کاکائو دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند که می توانند تخریب سلول ها را کاهش دهند. فلاوانول ها همچنین می توانند در کاهش فشار خون و بهبود عملکرد عروق موثر باشند. به علاوه برخی مطالعات مصرف شکلات را با کاهش خطر دیابت ، سکته مغزی و حمله قلبی مرتبط دانسته اند.
مساله مهمی که در زمینه مصرف شکلات باید با آن توجه داشت این است که مواد موثره ای مانند فلاوانول ها در شکلات های تلخ (dark)بسیار بیشتر از انواع دیگر شکلات مانند شکلات شیری ، سفید و … هستند. برخی مطالعات نشان دهنده اثرات مثبت شکلات تلخ بر قند و چربی های خون در مقایسه با شکلات سفید هستند. بنابراین در صورت تمایل به مصرف شکلات انواع تلخ با محتوی 65% کاکائو و بیشتر را در اولویت قرار دهید.
نکته مهم دیگر در زمینه مصرف شکلات این است که فواید مطرح شده برای شکلات عمدتا بر اساس مطالعات کوتاه مدت و کنترل نشده است ، و نیاز به پژوهش های بیشتر در این زمینه به چشم می خورد. بنابراین در صورتیکه تمایل به افزودن شکلات به برنامه غذایی خود دارید ، باید این افزایش را در حد متعادل انجام دهید. زیرا علاوه بر موارد ذکر شده این نکته نیز باید در نظر گرفته شود که اغلب محصولات موجود در بازار دارای مقادیر بالا چربی ، شکر و کالری هستند؛ و افزودن مقادیر زیاد آنها به رژیم غذایی می تواند منجر به افزایش وزن در دراز مدت شود که خود از عوامل خطر بسیاری از بیماری ها مانند فشار خون بالا ، بیماری های قلبی ، دیابت و … است. به عنوان مثال مصرف روزانه حدود 3 اونس (85 گرم) شکلات که در برخی مطالعات، میزان دارای اثرات مفید تلقی می شود ، حدود 450 کیلوکالری انرژی تامین می کند، که حدود یک چهارم انرژی مورد نیاز روزانه یک فرد معمولی است؛ لذا با مصرف این میزان شکلات در دراز مدت حجم قابل توجهی از کالری اضافی به بدن می رسد. بنابراین علیرغم اثرات مثبت ذکر شده برای این ماده غذایی ، مصرف آن باید مانند تمام گروه ها و مواد غذایی دیگر در یک رژیم غذایی سالم، در چهارچوب اصل "تعادل" قرار داشته باشد.