مقالات پزشکی

رژیم غذایی در شیردهی

همانطور که می دانید ، تغذیه تاثیر بسزایی در سلامت روحی و جسمی افراد دارد ، بانوانی که می خواهند با رعایت رژیم غذایی در شیردهی هم مواد غذایی سالمی مصرف نمایند و در برخی مواقع هم کاهش وزن داشته باشند ، توصیه می شود این مقاله از دکتر مهدی شادنوش ، بهترین متخصص تغذیه در تهران ، را مطالعه کنند.

 

 

شیردهی و رژیم غذایی مادران

زنان ، اطلاعات گوناگونی را درباره بایدها و نبایدهای دوران شیردهی ، شنیده اند ؛ این پیشنهادات بر اساس فرهنگ و سنت ، در کنار ترجیحات فردی و شرایط مالی ، متغیر می باشند ؛ در برخی فرهنگ ها یک غذا برای مادر شیرده مفید می باشد ؛ ولی در فرهنگ دیگر ، به مادران هشدار داده می شود که آن غذا را مصرف نکنند ؛ برای مثال در برخی جوامع ، غذاهای تند ، مضر در نظر گرفته می شوند ؛ در حالی که ، در جوامع دیگر ، ادویه ها بخش عمده ای از غذاهای روزانه را تشکیل می دهند. به این نکته مهم توجه کنید که رژیم غذایی در شیردهی باید توسط بهترین متخصص تغذیه در تهران تهیه شود ؛ چرا که او تمامی نکات مربوط به مواد غذایی مورد نیاز برای شما و کودک را می داند و با توجه به وضعیت شما بهترین برنامه غذایی را تهیه می کند.

تغذیه در دوره شیردهی : نکاتی برای مادران

تغذیه دوران شیردهی گاهی گیج کننده است. چقدر باید بخورید ؟ از خوردن چه چیزهایی باید اجتناب کنید ؟ چگونه رژیم شما بر روی نوزادتان اثر می گذارد ؟ اگر شما در حال شیردهی هستید ، مواد مغذی را به کودک می دهید که رشد و سلامت او را ارتقا می دهد ؛ سوالاتی در خصوص بهترین غذاها و نوشیدنی ها و اینکه این غذاها و نوشیدنی ها چگونه بر روی نوزاد شما و شیرتان اثر می گذارد ، برایتان پیش می آید.

رژیم غذایی در شیردهی ، مواد غذایی ضرور برای افزایش شیر مادر

باید بگوییم مقدار مایعات یا کالری که مادر مصرف می کند ، بر مقدار تولید شیر او تاثیر می گذارد ، به همین علت به بانوانی که در دوران شیردهی هستند توصیه می شود یک رژیم غذایی سالم در شیردهی را در پیش بگیرند تا شیر آن ها در این دوران افزایش یابد ؛ در این دوران مادران از غذاهایی که سرشار از پروتئین ، غذاهای دریایی با جیوه پایین ، انواع غلات ، میوه جات و سبزیجات بهتر است ، استفاده کنند. مصرف غذاهای مختلف توسط افراد باعث می شود که شیر مادر طعم متفاوتی داشته باشد و نوزاد با طعم های متفاوت آشنا شود.

نکاتی درباره تغذیه در دوران شیردهی

در رژیم غذایی در شیردهی کافی است ، به مقداری آب بنوشید که تشنگی شما برطرف شود ؛ چرا که نوشیدن آب زیاد تاثیری بر مقدار شیر ندارد و بدن قابلیت خود تنظیمی دارد و در صورت لزوم از ذخایر آبی بدن استفاده می کند تا فرآیند شیر مختل نشود ؛ از دیگر مواردی که مادران باید بدانند این است که در این دوران از مصرف نوشیدنی های کافئین دار به مقدار زیاد پرهیز کنند. مادران هر زمانی که احساس گشنگی کردند ، بهتر است غذا میل کنند ، چرا که در دوران بارداری چربی موجود در بدن افزایش می یابد و دوران شیردهی بهترین زمان برای سوزاندن ذخایر چربی بدن می باشد.

کاهش وزن با رژیم غذایی در شیردهی

از آنجایی که بانوان در دوران بارداری اضافه وزن پیدا می کنند ، در دوران شیردهی کم کردن 500 گرم الی 1 کیلو تاثیری بر شیردهی آن ها ندارد و با خیال راحت می توانند تحت نظر بهترین متخصص تغذیه تهران ، اقدام به کاهش وزن کنند.

 

مواد غذایی مهم در رژیم غذایی در شیردهی

در دوران شیردهی احساس گرسنگی امری کاملا طبیعی بوده چرا که بدن مادر به صورت مداوم در حال تولید شیر می باشد. شما می توانید به منظور کنترل این گرسنگی از وعده های غذایی کوچک و میان وعده های سالم در رژیم غذایی در شیردهی ، میل نمایید که سطح انرژی بدن خود را بالا نگه دارید. مصرف برخی مواد بسیار حائز اهمیت بوده که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

کالری ها

ساختار شیر مادر به گونه ای است که اگر همه مواد غذایی مورد نیاز بدن را میل نکند ، نیاز های تغذیه ای کودک تامین خواهد شد. اما در صورت حذف یکی از گروه های غذایی در کیفیت و کمیت شیر تاثیر گذار است. در واقع اینکه کودک از رژیم غذایی مادر آسیب نمی بیند. بدین معنا نیست که به مادر آسیب وارد نشود. چرا که با مصرف نکردن مواد غذایی مورد نیاز ، بدن از ذخایر خود استفاده کرده و در صورت تمام شدن آن ها برای بدن ضرر خواهد داشت. به عنوان مثال مادر برای مراقبت از کودک به توان و قدرت نیاز دارد ؛ اما از انرژی لازم برخوردار نیست.

کالری یکی از موادی است که وجود آن در رژیم غذایی در شیردهی مادر حائز اهمیت می باشد. در واقع مادر شیرده در مقایسه با مادرانی که در دوران شیردهی نیستند ، به کالری بیشتری نیاز دارد. مقدار دقیق کالری مورد نیاز برای مادر شیرده به عوامل مختلفی همچون وزن ، میزان فعالیت فرد ، میزان ورزش فرد ، سوخت و ساز بدن و غیره بستگی دارد. بنابراین شما می توانید برای بررسی این موضوع به پزشک متخصص تغذیه مراجعه فرمایید.

 

مصرف ماهی

زمانی که کودک از شیر مادر تغذیه می کند بهتر است پروتئین لازم خود را از منابعی همچون ماهی دریافت کند. برخی از ماهی ها همچون ماهی هایی که در آب های سرد زندگی می کنند حاوی DHA و EPA می باشند ( اسید های چرب امگا 3 ) که در رشد مغز و چشم نوازد بسیار تاثیر گذارند.

آیا من در طول شیردهی به کالری بیشتری نیاز دارم ؟

بله ، شما به اندکی کالری بیشتر ، در حدود 330 تا 400 کالری اضافی در روز ، جهت تامین انرژی و مواد مغذی برای تولید شیر نیاز دارید. برای به دست آوردن این کالری ، گزینه های غنی مواد مغذی مثل یک تکه نان سبوس دار با یک قاشق غذاخوری ( حدود 16 گرم ) کره بادام زمینی ، یک سیب یا موز متوسط و حدود 227 گرم ماست را انتخاب کنید.

آیا رژیم غذایی من می تواند باعث شود که نوزادم بهانه گیر شده و واکنش های آلرژیکی نشان دهد ؟

  • برخی غذاها و نوشیدنی های خاص در رژیم غذایی شما باعث می شود که نوزاد شما کج خلق شده و واکنش های آلرژیک نشان دهد ؛ اگر نوزادتان بلافاصله بعد از شیردهی بهانه گیر شد یا دچار اسهال ، اگزما یا خس خس سینه شد ، با پزشک کودکتان بلافاصله مشورت کنید.
  • اگر مشکوک به این هستید که چیزی رژیم غذایی در شیردهی شما بر روی نوزاد تان اثر می گذارد ، به مدت یک هفته از خوردن یا نوشیدن آن غذا یا نوشیدنی مشکوک ، خودداری کنید تا ببینید تغییری در رفتار کودک شما حاصل می شود یا خیر.
  • اجتناب از مصرف برخی غذاهای خاص ؛ از قبیل سیر ، پیاز یا کلم می تواند مفید واقع شود.
  • به خاطر داشته باشید که در حین شیردهی نیازی نیست که رژیم غذایی خاصی را دنبال کنید ؛ فقط بر روی انتخاب گزینه های سالم تمرکز کنید تا هم خود شما و هم فرزندتان ، در سلامت باشید.

غذاها و نوشیدنی هایی که باید در رژیم غذایی در شیردهی از آن ها اجتناب شود

لازم به ذکر است که بیشتر نوشیدنی ها و مواد غذایی در دوران شیردهی بدون خطر هستند ، اما مصرف برخی نوشیدنی و ادویه ها ممکن است طعم شیر مادر را تغییر دهد. همچنین یک تصور اشتباه وجود دارد که مصرف گل کلم و نوشیدنی های گازدار موجب نفخ در نوزاد می شود ، در صورتی که این ترکیبات گازدار به شیر مادر منتقل نخواهند شد. در صورتی که احساس می کنید با مصرف برخی مواد غذایی ، تاثیرات منفی در کودک شما ایجاد می شود ، بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید.

کافئین : نوشیدن قهوه و سایر نوشیدنی های کافئین دار در رژیم غذایی در شیردهی ، ضرری ندارد اما ممکن است در خواب کودک تاثیرگذار باشد. لازم است در این دوران مصرف کافئین خود را محدود نمایید.

الکل : الکل از جمله موادی است که می تواند به شیر مادر راه پیدا کند. نوشیدن الکل مصرف شیر نوزاد را تا حد زیادی کاهش می دهد و موجب خواب نامناسب و تحریک نوزاد می شود.

چرا رژیم غذایی در شیردهی مهم است ؟

ممکن است بسیاری از بانوان در دوران شیردهی و بارداری توجه به وزن و تناسب اندام خود را فراموش کنند و این تصور را داشته باشند که باید در دوره شیردهی غذای بیشتری مصرف کنند تا شیر کافی و مقوی تر داشته باشند. که همین مسئله موجب می شود بعد از پایان دوره بارداری ، چربی های انباشته شده زیادی داشته باشند که به راحتی آب نشود. داشتن رژیم غذایی در شیردهی موجب می شود تا بدون آسیب زدن به کیفیت شیر ، تناسب و سلامت اندام مادر نیز تضمین شود. داشتن رژیم غذایی مناسب به مادران باردار و شیرده کمک می کند تا به اضافه وزن بعد از بارداری دچار نشوند.

چه غذاهایی برای مادران شیرده ممنوع است؟

تغذیه مناسب در دوران شیردهی از اهمیت بالایی برخوردار است. شیر مادر ، بهترین و کامل ‌ترین غذا برای نوزاد است و مواد مغذی آن به طور مستقیم از رژیم غذایی مادر تأمین می ‌شود.

چرا برخی غذاها برای مادران شیرده محدود می ‌شوند ؟

  1. تغییر طعم شیر : برخی غذا ها می ‌توانند طعم شیر مادر را تغییر دهند و ممکن است باعث شوند که نوزاد از شیر خوردن امتناع کند.
  2. گاز و نفخ : برخی غذاها مانند کلم ، بروکلی ، گل کلم و حبوبات می ‌توانند باعث تولید گاز و نفخ در نوزاد شوند.
  3. آلرژی : اگر نوزاد به غذایی خاص آلرژی داشته باشد ، مصرف آن غذا توسط مادر می ‌تواند باعث بروز علائم آلرژیک در نوزاد شود.
  4. دارو ها : برخی داروها می ‌توانند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند و برای او مضر باشند.
  5. الکل : الکل به سرعت از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می ‌شود و می‌ تواند در رشد نوزاد ، تاثیر منفی داشته باشد.

چه غذاهایی را باید با احتیاط مصرف کرد ؟

  • کافئین : مصرف زیاد کافئین می‌ تواند باعث بی‌ خوابی ، تحریک پذیری و مشکلات گوارشی در نوزاد شود.
  • ماهی‌ های روغنی : ماهی‌ های روغنی مانند ماهی تن ، حاوی مقادیر زیادی جیوه هستند که می ‌تواند برای سیستم عصبی نوزاد مضر باشد.
  • تخم مرغ : برخی نوزادان به پروتئین موجود در تخم مرغ حساس هستند و مصرف تخم مرغ توسط مادر می ‌تواند باعث بروز علائم آلرژیک در نوزاد شود.
  • آجیل و دانه‌ ها : آجیل و دانه‌ ها می ‌توانند باعث آلرژی در نوزاد شوند.

تغذیه در دوران شیردهی بسیار مهم است و می ‌تواند بر سلامت مادر و کودک تأثیرگذار باشد. با رعایت یک رژیم غذایی سالم و متنوع ، می ‌توانید از سلامت خود و فرزندتان اطمینان حاصل کنید.

دیدن دیدگاه ها