رژیم درمانی چیست ؟ بهترین روش درمان اضافه وزن و چاقی مراجعه به متخصص تغذیه خوب و دریافت یک رژیم غذایی مناسب می باشد که در این راستا می توانید به دکتر مهدی شادنوش ، بهترین متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی در تهران مراجعه کنید. رژیم فوق در واقع شامل مواردی همچون اصلاح رژیم غذایی و تغییر در فعالیت های بدنی و رفتار درمانی می باشد. به طور کلی اگر بخواهیم درباره برنامه درمانی توسط یک مشاور تغذیه صحبت کنیم این است که با رعایت اصول تغذیه فرد می تواند کاهش وزن تضمینی داشته باشد.
رژیم درمانی سالم چیست ؟
رژیم غذایی سالم به رژیم غذایی گفته می شود که در آن سلامت عمومی بدن حفظ گردد و نیازهای اساسی بدن تشخیص داده شده و به مقدار مناسبی به بدن برسد. البته به این نکته توجه داشته باشید که رژیم درمانی صرفا به منظور کاهش وزن و تناسب اندام انجام نمی شود و در برخی مواقع به منظور رفع مشکلاتی همچون ریفلاکس معده ، نفخ و غیره انجام می گیرد.
اصل کلی این رژیم عبارتند از :
- رژیم غذایی که تمام مواد مفید غذایی را با تعادل در برنامه غذایی قرار می دهد.
- جلوگیری از مصرف زیاد ماده های غذایی یا مصرف کم مواد خوراکی
- جهت تامین تمامی ویتامین های مورد نیاز بدن ، شامل ترکیبات مناسبی از مواد خوراکی است.
نکاتی درباره رژیم درمانی
- یک رژیم غذایی مناسب باید حاوی املاح معدنی ، ویتامین ها و پروتئین ها باشد چرا که هر یک از این مواد دارای خواص و ویژگی های خاصی برای بدن می باشد.
- در یک رژیم غذایی مناسب بهترین متخصص تغذیه توصیه می کند که به طور معمول حدود 10 لیوان آب در روز مصرف کنید و در صورتی که همراه با رژیم غذایی ورزش انجام می دهید میزان بیشتری آب مصرف کنید.
- نکته حائز اهمیت در رژیم غذایی و رسیدن به اندامی ایده آل باید از مواد غذایی استفاده کرد که میزان انرژی زیادی دارد.
- از دیگر مواردی که در رژیم درمانی به آن توجه ویژه ای می شود برطرف کردن عادات نادرست غذایی در افراد چاق و لاغری می باشد.
- در رژیم غذایی حتما به این نکته توجه کنید که حمایت خانواده نقش بسزایی دارد.
- در رژیم با دستورات درمانی افراد با انواع مواد غذایی آشنا شده و می آموزند که چگونه از آن ها در وعده های مختلف غذایی استفاده کنند.
علت اهمیت بسیار این برنامه غذایی چیست ؟
همانطور که می دانید عبارت رژیم درمانی و یا به عبارت دیگر درمان با رژیم به معنای بهره بردن از رژیم غذایی است اما نه تنها برای افراد بیمار و نیازمند بهبود بلکه حتی کسانی که از سلامت جسمانی برخوردار هستند. بدین صورت که اشخاص سالم نیز بهتر است که از رژیم با دستورات درمانی استفاده کنند که از ابتلا به سوء تغذیه در امان باشند و از سلامت کامل برخوردار باشند. به بیانی ساده تر همواره رژیم برای کاهش یا افزایش وزن مورد استفاده قرار نمیگیرد.
این از آن دسته باور های غلطی است که در بین عموم جامعه جا افتاده است. طبیعتا احتیاج انسان به غذا از نیاز های ذاتی او به شمار می آید که علت مهم ادامه بقا و طول عمر هر شخص است. امروزه با زندگی در محیط های پر تنش و پیشرفته موجب گشته که کمتر فردی به فکر سلامت مواد غذایی خود باشد و طبیعتا استفاده از رژیم با دستورات درمانی بهترین راهکار برای این نوع از افراد به شمار می رود.
یک رژیم با دستورات درمانی خوب شامل چه محتویاتی می شود ؟
یک رژیم غذایی خوب باید دارای مقدار کافی املاح و ویتامین ها باشد: به این نکته توجه کنید مصرف خوراکی های مختلف از گروه های متفاوت هرم غذایی باعث می شود که شما به مقدار کافی املاح و ویتامین های مورد نیازتان را کسب کنید. به این نکته توجه داشته باشید در صورتی که کالری دریافتی شما در رژیم درمانی کمتر از 1200 کالری باشد باید از قرص و مکمل های غذایی نیز استفاده کنید.
پروتئین کافی :
بانوان بالای 25 سال باید در روز 25 گرم پروتئین دریافت کنند اما مقدار دریافت پروتئین در آقایان بالای 25 سال حدود 63 گرم می باشد. مصرف پروتئین در رژیم غذایی بسیار توصیه می شود چرا که مانع از بین رفتن بافت عضلانی می شود و همین طور به ترمیم بافت هایی همچون پوست و دندان نیز کمک می نماید. از منابع خوب پروتئین می توان به گوشت قرمز، گوشت ماکیان ، ماهی ، حبوبات خشک شده ، تخم مرغ یا مغزهای خوراکی اشاره کرد.
کربوهیدرات :
مصرف کربوهیدرات ها به دلیل اینکه مانع از خستگی و برهم خوردن تعادل مایعات بدن می شود توصیه می گردد. برای اینکه مطمئن شوید که جذب کربوهیدرات به درستی انجام می شود در روز 6 الی 11 وعده نان ، غلات صبحانه ، برنج و پاستا میل کنید.
مصرف فیبر :
هر فردی که اقدام به رژیم درمانی می کند باید حدود 20 الی 30 گرم در روز فیبر مصرف کند چرا که فیبر باعث عملکرد بهتر روده می شود. اگر فرد متقاضی برای رژیم غذایی خوب ، در روز یک فنجان غلات در صبحانه ، یک عدد هویج متوسط ، نیم فنجان حبوبات ، یک گلابی و سیب متوسط بخورید نیازتان برطرف می شود.
چربی ها :
به این نکته توجه کنید که مصرف چربی به اندازه ای که پزشک متخصص تغذیه در تهران تعیین می کند باعث کاهش ابتلا به بیماری های قلبی شده و کاهش وزن شما را به همراه خواهد داشت.
آب :
حتما در برنامه رژیم با دستورات درمانی خود در روز 8 الی 10 لیوان آب مصرف کنید. همچنین بهتر است بدانید در صورت یکه ورزش می کنید باید میزان آب بیشتری استفاده کنید.
از چه لحاظ رژیم درمانی را انتخاب می کنیم ؟
دقت بیشتر این برنامه غذایی بر روی بهتر شدن نتیجه فیزیولوژیکی برخی از سیستم های بدن از جمله دستگاه گوارش ، غدد درون ریز و قلبی عروقی و ایمنی است. رژیم درمانی می تواند به کمتر شدن و مدیریت تعداد بسیاری از شرایط کمک کند و همچنین در روند بهبود بعضی روش های درمانی کمک کند.
انتخاب متخصص تغذیه و رژیم درمانی
- به این نکته توجه داشته باشید که مراجعه به یک متخصص تغذیه خوب باعث می شود که شما به راحتی و بدون عوارض جانبی رژیم غذایی مناسبی را رعایت کرده و به تناسب اندام برسید.
- برای انتخاب یک مشاوره تغذیه خوب می توانید از دوستان و آشنایان خود پرس و جو کنید یا در گوگل جستجو نمایید.
- انتخاب یک متخصص تغذیه تاثیر بسزایی در میزان رضایت و حفظ انگیزه شما در رژیم درمانی دارد.
- برای کسب اطلاعات بیشتر درباره متخصص تغذیه می توانید به مقاله جامعی که درباره آن تهیه شده مراجعه کنید.
رژیم درمانی در افراد دیابتی
رعایت رژیم غذایی در افراد دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه تغذیه مناسب می تواند به کاهش میزان انسولین تزریق شده کمک کند. علاوه بر رژیم غذایی ، ورزش نیز می تواند میزان نیاز فرد را به مصرف قرص و تزریق انوسلین کاهش دهد. در صورت داشتن اضافه وزن در افراد مبتلا به دیابت ، کاهش وزن می تواند در پایین آوردن میزان قند خون آنها موثر باشد. افرد مبتلا به دیابت باید هر روز به طور متعادل از گروه های اصلی مواد غذایی چون نان و غلات سبوس دار، شیر و لبنیات کم چرب، گوشت های سفید و قرمز، حبوبات، سبزی ها و میوه ها مصرف کنند.
بیماران دیابت باید در رژیم غذایی خود مصرف قند، شکر، شکلات، پولکی، نبات، عسل، مربا، شربت، نوشابه، بستنی، آبمیوه های صنعتی، ژله های قندی، گز، سوهان، کیک و شیرینی های تر و خشک و نمک را کاهش دهید. به جای استفاده از نان های سفید چون لواش و باگت از نان های سبوس دار چون سنگک و نان جو استفاده نمایید. برنج را به مقدار متعادل و به صورت سبزی پلو، کلم پلو، عدس پلو و لوبیا پلو استفاده نمایید.
مصرف سبزی در افراد دیابتی
افراد مبتلا به دیابت در رژیم درمانی خود باید روزانه بین سه تا پنج واحد سبزی خام یا پخته استفاده کنند. مصرف سبزی خوردن، سالاد با آبلیمو یا آبغوره، کاهو، کلم، کدو، خیار، شوید، شنبلیله و سیر به کاهش میزان قند خون بسیار کمک خواهد کرد. توصیه می شود افراد دیابتی از مصرف غذا های سرخ کردنی خودداری نمایند و بیشتر خورش های سبزی دار چون قورمه سبزی، خورش بادمجان، کدو، لوبیا سبز، بامیه و کرفس میل نمایند. افراد مبتلا به دیابت باید مصرف خامه، سرشیر، انواع سس وغذا های آماده را به حداقل برسانند و مصرف ماهی آب پز، بخارپز و کبابی را دو تا سه بار در هفته فراموش نکنند. روغن های مایع مانند زیتون، کلزا یا کانولا، ذرت، آفتابگردان و سویا جایگزین روغن های جامد ( کره گیاهی و حیوانی ) شود اما در مصرف آنها نیز زیاده روی نشود.
رژیم درمانی در افراد مبتلا به سوء تغذیه
سوءتغذیه بیماری خطرناکی می باشد که طی آن بدن دچار کمبود مواد مغذی خواهد شد. این بیماری ممکن است بر اثر کمبود تغذیه یا دریافت بیش از حد مواد مغذی پدید آید. افرادی که به میزان کافی مواد مغذی و پروتیئن را دریافت نکنند دچار کمبود تغذیه ای خواهند شد، در مقابل افرادیکه بیش از حد مواد مغزی دریافت می کنند از توده بدنی بیش از حالت طبیعی برخوردار هستند. این شرایط زمانی پیش می آید که مواد غذایی کمتر و مواد غذایی ناسالم بسیاری دریافت خواهند کرد. به منظور درمان این بیماری ابتدا باید به تشخیص آن پرداخت و پس از ارزیابی و معاینه توسط پزشک متخصص تغذیه در تهران با تجویز رژیم غذایی مناسب نسبت به درمان آن اقدام نمود.
رژیم لاغری
روش های زیادی هستند تا شما بتوانید با به کارگیری آن ها نسبت به حذف و از بین بردن چربی های اضافی بدن خود اقدام فرمایید.
-
برای کاهش وزن سریع ، مصرف قند ونشاسته را به حداقل رسانده یا به طور کلی کنار بگذارید.
این کار موجب می شود تا سطح گرسنگی بدن پایین آمده و کالری کمتری دریافت کنید. در این شرایط به جای اینکه کربوهیدرات بسوزد ، چربی های ذخیره شده برای دریافت انرژی استفاده می شوند. حذف کربوهیدرات از رژیم غذایی موجب دفع سدیم و آب اضافی بدن از کلیه می شود و نفخ شکم را از بین خواهد برد.
-
مصرف پروتئین ، چربی و سبزیجات به لاغری سریع شما کمک می کند.
به طور کلی وعده های غذایی شما در رژیم درمانی باید از منابع پروتئین ، چربی و سبزیجاتی که کم کربوهیدرات هستند ، باشد.
منابع پروتئین عبارتند از :
- گوشت : گوشت گاو ، بره ، مرغ و غیره
- تخم مرغ : تخم مرغ کامل به همراه زرده
- ماهی و غذا های دریایی : میگو ، سالمون و غیره
در برنامه رژیم درمانی ، زمانی که پروتئین بیشتری استفاده کنید ، می توانید سرعت سوخت و ساز بدن خود را به 80 تا 100 کالری در روز افزایش دهید. مصرف پروتئین موجب می شود تا سراغ غذا های ناسالم نروید و زیاد هوس غذا نکنید.
سبزیجات کم کربوهیدرات شامل موارد زیر می شوند :
- کلم
- کاهو
- خیار
- اسفناج
- گل کلم
- بروکلی
- کلم بروکسل
- گوجه فرنگی
این نوع سبزیجات حاوی فیبر ، ویتامین و مواد معدنی زیادی است و برای سالم ماندن بدن الزامی هستند.
منابع چربی عبارتند از :
- کره
- روغن زیتون
- روغن آوکادو
- روغن نارگیل
- بهتر است سه بار در روز وزنه بزنید.
با رژیم گرفتن انجام ورزش الزامی نیست اما توصیه می شود برای کسب نتیجه بهتر هفته ای سه تا چهار روز ورزش کنید. با ورزش کردن کالری بیشتری می سوزانید و مانع از کند شدن سوخت و ساز و بدن خواهید شد.
- هفته ای یکبار از کربوهیدرات مصرف کنید.
تنها یک روز در هفته خوردن کربوهیدرات سالم همچون بلغور جو دو سر ، کوینو ، برنج ، سیب زمینی ، میوه و غیره مانعی ندارد. این کار موجب می شود تا هورمون های چربی سوز تقویت شوند.
رژیم چاقی و راه های افزایش اشتها
کم اشتهایی یعنی فرد تمایل به غذا خوردن ندارد. این عارضه می تواند بر اثر بیماری های روحی یا جسمی باشد که دوام آن سبب کاهش وزن و لاغری افراد خواهد شد. حتی در مواردی ممکن است سوءتغذیه هم در پی داشته باشد. به طبع کاهش وزن و لاغری شدید مشکلاتی برای افراد ایجاد می کند بنابراین ما در ادامه به نکاتی در مورد رژیم درمانی اشاره می کنیم که به افزایش اشتها و در نتیجه افزایش وزن شما کمک می کنند.
- حتما ورزش کنید.
- مصرف بیشتر کالری
- حتما صبحانه بخورید.
- از مکمل استفاده کنید.
- تنقلات سالم میل نمایید.
- مصرف مواد غذایی مغذی
- مصرف فیبر را به حداقل برسانید.
- از چاشنی و گیاهان استفاده کنید.
- برنامه غذایی ای برای خود تعیین نمایید.
- سعی کنید از غذا خوردن خود لذت ببرید.
- تا جای ممکن مصرف نوشابه را کنار بگذارید.
- غذا های مورد علاقه خود را بیشتر میل کنید.
- میل کردن وعده های کوچک اما به دفعات بیشتر
- با تغییر اندازه ظرف غذا ، مغز خود را فریب دهید.
- توصیه می شود غذا های مصرفی خود را یادداشت کنید.
- بهتر است از نوشدنی های سرشار از کالری استفاده کنید.
مواد غذایی که به افزایش وزن شما کمک می کنند عبارتند از :
- مواد غذایی سالم همچون میوه هایی نظیر موز، سیب و پرتقال، ماست یونانی با پنیر و میوه، کره گردو ، تنقلات شور همچون پاپ کرن
- مناسب ترین مغز و دانه ها همچون بادام ، گردو ، بادام زمینی ، تخمه آفتاب گردان ، تخم کتان و تخم کدو
- استفاده از روغن های سالم همچون روغن زیتون
- نان های سالم و مقوی : به طور کلی کربوهیدرات ها به افزایش وزن شما در رژیم درمانی کمک بسیاری می کنند. یک برش نان حدود 70 کیلوکالری انرژی دارد و اگر نان را با پنیر خامه ای میل کنید، کالری دریافتی آن بیشتر خواهد شد.